top of page

Tres paraplègics tornen a caminar graciès a un petit implant electrònic

31 d'octubre del 2018

1541008081_883017_1541008711_noticia_fot

Un equip suís va desenvolupar unes tècniques que han permès recuperar el moviment a tres persones, David Mzee, de 20 anys, Gert-Jan Oskam, de 35 anys, i Sebastian Tobler, de 47 anys.

Ells van notar els resultats després d’haver-se sotmès a l’estimulació elèctrica de la mèdula espinal, mitjançant l’implant d’elèctrodes en la zona lumbar, i amb rehabilitacions diàries durant 5 mesos.

El aparent miracle és una nova tècnica científica, que primer va demostrar el seu èxit en rates al 2014, després va funcionar en primats al 2016 i que ara funciona en èssers humans.

Tot i que l’experiment sembla ser exitós, la neurocientífica Kristin Zhao va dir, “El nombre de pacients en la literatura científica segueix sent molt petit.

​

També, la eficàcia a llarg plaç i la seguretat d'aquestes tècniques en humans han de confirmar-se". 

​

https://elpais.com/elpais/2018/10/31/ciencia/1541008081_883017.html

Un estudi sugereix que Mart podria contenir prou oxigen per albergar vida

24 d'octubre del 2018

planeta-mart.jpg

S'han trobat indicis d’una possible presència de microbis al planeta vermell.

Un estudi suggereix que Mart podria contenir prou oxigen per albergar vida i que pot haver-hi ambients propers a la superfície a Mart amb prou oxigen disponible perquè microbis aeròbics puguin respirar, el que significaria que el planeta vermell podria albergar vida.

Així ho indica un treball publicat a Nature Geosciences elaborat per científics del Laboratori de Propulsió a Raig i de la Divisió de Ciències Geològiques i Planetàries, ambdues de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, a Pasadena, i de la Universitat de Harvard, a Cambridge (Estats Units).

​

https://www.diaridegirona.cat/fets-gent/2018/10/24/estudi-suggereix-que-mart-podria/942057.html

El càncer de mama

18 d'octubre del 2018

Aquesta malaltia afecta una de cada  8 dones i a pesar que és la principal causa de mortalitat més del 80% aconsegueixen sobreviure. Avui tractarem un tema una mica delicat: el càncer, més concretament el primer motiu de la mort de moltes dones, el càncer de mama.

A Catalunya el 86% de les dones viuen més de 5 anys i un 1,4% aconsegueix superar-lo, segons l’AECC. La mortalitat disminueix cada any un 2.6% gràcies a les millores en el diagnòstic i als nous tractaments, que a més de ser més eficaços, són menys agressius.

 Aquestes dades, però també ens diuen que el nombre de dones amb càncer pot augmentar a causa de l’elevada esperança de vida, ja que com que vivim més tenim més probabilitats de desenvolupar aquesta malaltia.

3cancer.jpg

Tipus de càncer de mama:

  1. Els hormonosensibles: són aquells que depenen de les hormones, concretament dels estrògens. Suposen el 70% dels càncers.

Hi ha dos tipus: l’A, que té un millor pronòstic però no es sensible a la quimioteràpia (no sol ser una solució sotmetre’s a la quimioteràpia); i el B que te un pronòstic més dolent, però és sensible a la quimioteràpia.

  1. Els tumors HER2 positiu, que suposen el 15 i 20% dels càncers de mama. Aquests tumors es desenvolupen a causa d’una elevada quantitat de proteïna HER2.

  2. El triple negatiu representa el 15% dels càncers i afecta sobre tot a dones joves.

 

Avenços en la investigació del càncer de mama:

Joan Albanell, director d’Oncologia Mèdica del Hospital Mar de Barcelona diu a El Periódico que allargar la teràpia hormonal entre 5 i 10 anys redueix la recaiguda en pacients amb un elevat risc de recaiguda. A les dones joves amb un alt risc de recaiguda també es eficaç, l’eliminació de l’activitat ovàrica. També assenyala que cada cop hi ha més fàrmacs que ajuden a combatre aquesta patologia.

Així doncs, a pesar de les pèrdues  d’éssers estimats per culpa del càncer hem de mirar endavant i pensar que haurà un dia en que patir càncer de mama, ja no resultarà ser tan traumàtic ni dolorós ja que gràcies als avenços científics i tecnològics podrem donar una millor resposta i contraatacar.

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20181018/supervivencia-cancer-mama-7094154

Detectar l'alzhéimer mitjançant la retina?

​

140715-alzheimer-2-7295355590269770484.j

Detectar la demència en les seves primeres fases es molt important i beneficiós per al pacient.

La Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center està treballant en un projecte que podria donar una solució a l’hora de prevenir aquesta malaltia que afecta a un sector de la població.

La recerca que estan fent se centra en mesurar la part ocular amb una tomografia a més de 200 voluntaris que des de fa més de quatre anys es fan revisions anuals a la fundació. A part de la tomografia es farien altres proves com una exploració neurològica i neuropsicologia, una ressonància magnètica...

 

Marta Marquié, neuròloga i cap del projecte ha dit en un comunicat  de la fundació que l’anàlisi de la retina ajudarà a esbrinar quin és el paper a l’hora del deteriorament que es provoca quan l’Alzheimer presenta els primers símptomes.

Aquest estudia estarà basat en les dades recopilades de dos estudis anteriors: un sobre el seguiment mèdic a 200 voluntaris i l’altre sobre l’exploració sobre la relació que hi ha entre la retina i el deteriorament cognitiu.

Està finançat per una iniciativa de la Comissió Europea, i compta amb 158.000 euros per als pròxims dos anys.

La fundació és l’única que té una Unitat de Prevenció i Diagnòstic Precoç a l’estat espanyol segons la seva directora, qui assegura que detectar els primers símptomes tan aviat com sigui possible es un gran avantatge ja que els tractaments actuals son més eficaços.

​

https://www.20minutos.es/minuteca/alzheimer/

La reducció de C02 en un 35%

10 d'octubre del 2018

Tot i que al primer no ha hagut unanimitat en l’acord per a reduir fins un 35% del diòxid de carboni dels vehicles particulars al 2030, al final Alemanya i els països de l’est han acceptat a canvi de que el límit fos d’un 30% per a les furgonetes.

El que hauran de fer els fabricants de cotxes es reduir les emissions de CO2 en un 15% al 2025 per poder d’aquesta manera arribar al 35% el 2035. El problema es que Luxemburg, Irlanda, Suècia, Països Baixos i Eslovènia, van decidir no donar suport a l’acord per falta d’ambició. A més a més el document final no ha agradat a l’organització mediambiental Transport&Environment, així que el Consell haurà de començar a negociar el proper dimecres amb la Comissió i el Parlament Europeu.

 

trafico-4b76ae0f0ff542aa06cf405546986e03

L’informe de  Nacions Unides

Els països que volien uns objectius més ambiciosos volien més regles. Els ministres d’aquests estats recordaven les conclusions en les que havien arribat els científics de Nacions Unides de fer veure als diferents governs que s’ha d’aturar l’augment de temperatura que s’està enfrontant el planeta.

Com hem dit abans havien països que volien un acord més ambiciós, també n’hi han que creuen que és “massa ambiciós.”. És el cas de Bulgària que considera que aquest acord afecta als llocs de treball, i asseguren que més de 12.000 persones perdrien la seva feina.

Per la part que li toca a Espanya, la ministra Teresa Ribera es va mostrar receptora en l’acord, tit i que va advertir que sempre i quan aquest anés en busca de reduir el 35-40% i no el 30-35%. També va recordar que España es el segon productor de vehicles de l’UE.

https://www.ara.cat/societat/contaminacio-lescola-perjudica-memoria-treball_0_1882011928.html

Finalment la presidència austríaca va decidir retirar el document que abaratia els cotxes als països de l’est i va introduir un clàusula que afavoria als petits fabricants de vehicles, fet que va fer que els estats que estaven  en contra canviessin el seu vot. Tot i haver deixat l’oportunitat  de revisar els objectius el 2023 hi ha països com són Luxemburg, Dinamarca, Irlanda, Eslovènia, Suècia i Països Baixos que no s’ho han pensat dues vegades en mostrar la seva decepció.

​

https://www.ara.cat/societat/contaminacio-lescola-perjudica-memoria-treball_0_1882011928.html

bottom of page