
Descobreixen el motiu pel qual la pell envelleix
9 de novembre del 2018
Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG) han descobert que la pell envelleix perquè les seves cèl·lules «s'obliden» de quina és la seva funció i deixen de secretar col·làgens i altres proteïnes. La investigació, realitzada en ratolins i que publicava ahir la revista Cell, obre noves vies per desenvolupar productes cosmètics, però també per a medicaments que millorin la cicatrització de ferides en persones grans.
L'estudi ha demostrat que la pell envelleix i deixa de tenir la capacitat de regenerar-se perquè les cèl·lules perden la seva identitat cel·lular, i aquest fet altera la seva funció i afecta el teixit; també revela rutes cel·lulars i moleculars que es modifiquen amb el pas del temps i que, si es modulen es podria endarrerir o fins i tot revertir l'envelliment de la pell.
https://www.diaridegirona.cat/fets-gent/2018/11/09/descobreixen-motiu-pel-qual-pell/945184.html
Una de les llacunes de Cañada de l'hoyo de dia de color rosa per un fenomen químic
21 de novembre del 2018

Una de les set llacunes que componen el sistema de llacunes de Cañada de l'Hoyo s'ha llevat aquest dimarts amb un notable canvi de color, presentant aigües rosades causa d'un fenomen químic produït per microorganismes en el seu interior .
Segons precisen des de la Conselleria d'Agricultura , es tracta d'un procés químic eventual que es produeix en determinades condicions meteorològiques amb la presència d'aquests microorganismes bacterians, i l'aigua recuperarà el seu color habitual en pocs dies.
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2018/11/21/5bf518a6468aeb4f5a8b4665.html
50 dies en una de les zones menys conegudes de l'Antàrtida
16 de novembre del 2018
Quatre espanyols viatjaran 2000 quilòmetres durant 50 dies, del 1 de desembre de 2018 fins al 12 de febrer de 2019, per una de les zones més inhòspites i desconegudes de l’Antàrtida.
Durant aquesta expedició els quatre científics viatjaran en un trineu de vent, és a dir impulsat per energia eòlica, a unes temperatures inferiors a 50 graus baix zero.
L’expedició els ajudara a recollir informació per a 10 projectes científics relacionats amb el canvi climàtic, la cerca de vida al gel o la meteorologia
Els expedicionistes faran una ruta triangular, mai abans feta. Partiran de la base russa Novolazárevskaya al interior del continent. Pasaran per la base científica nortamericana Base Plateau, abandonada al 1969, i se dirigiran al domo Fuji, que està situat a 3.810 metres d’altitut, el lloc més fred del planeta Terra, amb una temperatura de 93,2 graus baix zero.
https://www.nuvol.com/noticies/expedicio-a-lantartida-un-viatge-per-ciencia-i-literatura/

El científic xinès He Jiankui ha aconseguit crear els primers bebès genèticament modificats del món, això ha produit que siguen resistents a certes malalties com el VIH. "El estudi ha donat resultats efectius i ha sigut entregat per a la seva revisió en la comunitat científica", va comunicar en una conferencia sobre l’Edició del Genoma Humà en la Universitat de Hong Kong.Durant el seu discurs, va informar que el seu experiment no estava supervisat per cap institució oficial. Però, en la seva defensa va afegir que va rebre el consentiment dels pares de les bessones i que les seves intencions eren trobar una manera per evitar un possible contagi de VIH, i baixar la mortalitat i contagis als països subdesenvolupats. L’universitat va anunciar el dilluns que investigara el científic per determinar si havia violat les lleis.
https://www.regio7.cat/salut/2018/11/26/cientific-xines-afirma-haver-creat/512202.html
La modificació dels gens de dos bebés evitarà un possible futur contagi amb VIH
27 de novembre del 2018
